03 septembrie, 2010

Orez Iranian (metoda mai lunga)


In iraniana orezului i se spune polow sau chelow.Sunt doua feluri de a face orez iranian: abkesh si kateh.Prima e metoda mai lunga,in care orezul se poate numara bob cu bob,iar a doua metoda mai usoara.
Aceasta e reteta pentru orez abkesh,care  e mai eleganta si care se serveste ca garnitura pe langa tocanite,gratar,etc.
De obicei se face cu basmati,dar se poate face si cu orez cu bobul lung.

Ingrediente:
500 gr orez cu bobul lung sau basmati
apa
sare
ulei

Se spala orezul in doua ape si se lasa in apa cu sare cam o ora. Nu am mereu timp pentru asta,deci nu e obligatoriu.
Se pune orezul la fiert in multa apa cu sare pana e fiert al dente,sa fie inca putin tare la mijloc cand e muscat bobul de orez.
Se scoate orezul si se clateste.Se strecoara de apa.
Intr-o oala se adauga 2-4 linguri de ulei.Iraniencele adauga mult ulei,daca vreti mai mult e ok.Cateodata mai adaug felii rotunde de cartofi,ca sa obtin o crusta crocanta numita tadiq.
Se adauga orezul si se mai pune putin ulei deasupra.
Se acopera vasul si se da la foc mic cam 30 minute.

2 comentarii:

  1. Si sotul meu este iranian si tin minte cat am cautat reteta pe net, am gasit numai variante in engleza. Acum m-am experimentat, mi-am facut si eu blog cu mancaruri iraniene.
    Nici eu nu am facut niciodata sarmale, dar de asemenea am facut sushi si tot felul de chestii exotice care imi plac la nebunie.
    Felicitari pentru blog, este foarte interesant si este o buna sursa de inspiratie!

    RăspundețiȘtergere
  2. Lasa-mi te rog linkul la blogul tau. si eu din retetele in engleza ma inspir,dar uneori imi e lene sa traduc...

    RăspundețiȘtergere