13 decembrie, 2010

Maki Sushi

Postez aceasta reteta pentru ca am vrut sa o incerc de mult timp ,caci  nu mai mancasem sushi de o groaza de timp. Imi era foarte dor,dar nu gaseam nori,foile din alge, cu care se invelesc. Si le-am gasit in cele din urma,au ajuns si in oraselul nostru.
Craciunul acesta vreau sa fac mancare chinezeasca si asiatica,numai friptura de porc si carnatii mai raman din masa traditionala. Vreau mancare mai usoara si mai spectaculoasa. Asa ca pastram foile pentru atunci,dar am dat de un concurs pe net si tema era masa de Craciun.Ei,anul acesta masa noastra o sa arate altfel si mi s-a ivit momentul potrivit sa incerc reteta mea de sushi.
Eu la ingrediente am folosit cana, care in masura americana e cup,am masurat-o cu o cana de 200 ml si e aceeasi masura.Deci la cana de 200 de ml ma refer daca nu aveti setul de masurat.
Cantitatea mentionata e cam pentru 4-5 portii si ies cam 60 - 80 (depinde cat de groase le taiati) de bucati de sushi.
Otetul condimentat este mai mult decat aveti nevoie in aceasta reteta,eu fac mai mult si il tin in frigider ca sa imi fie la indemana.Pana acum am facut salata de sushi,dar fara nori.
In Japonia,acest sushi este numit Maki Sushi.Eu am invatat sa fac sushi la o scoala culinara din Vancouver de la cheful Ron Suzuki.



Ingrediente:
Pentru otetul condimentat:
1 cana otet din orez (eu folosesc otet din vin alb si e ok)
1/2 cana zahar superfin sau zahar pudra
1/4 cana sare de mare (e ok si sarea normala,dar cea de mare se dizolva mai usor,plus ca eu pe asta o folosesc de obicei)

Pentru orez:
3 cani orez cu bobul rotund sau orez japonez daca aveti norocul si gasiti
3 cani apa rece
6 linguri de otet condimentat

Pentru maki sushi:
10 foi de nori
2 castraveti de sera,taiati in felii lungi
2 conserve de ton,scurse de ulei
seminte de susan

Pentru servit:
sos de soia,light
wasabi
felii de ghimbir preparate,gari

Ingredientele pentru otet condimentat se pun intr-o cratita si se lasa se se incalzeasca la foc mic.Se amesteca pana zaharul si sarea s-au topit.Se lasa sa se raceasca si se pastreaza la frigider.
Orezul se spala pana apa scursa din el e curata.Se scurge foarte bine de apa.
Se pune orezul si apa intr-o oala si se da la fiert.Sa aveti un capac care se inchide foarte bine,dar inca nu il puneti.
Dati focul mare si lasati sa inceapa sa fiarba.Acum puteti sa puneti capacul si dati focul intre mic si mediu.Mai tine-l pe foc inca 10 minute.
Sa nu ridicati capacul,ca sa obtineti un orez usor de prelucrat.
Da focul la mic si mai tine-l 0 minute,dupa care il opresti si lasi oala pe aragazul oprit inca 15 minute.
Traditional,orezul de sushi se facea intr-un bol din lemn si se invartea cu o lingura de lemn in timp ce se facea vant cu evantaiul ca sa se racoreasca.
Puteti folosi in bol de lemn,de metal sau de sticla.Se amesteca orezul cu otetul condimentat (vezi cantitatea,sa nu pui tot otetul) maximum 5 minute si se acopera cu un prosop de bucatarie umed si se lasa sa se raceasca.



Cum asamblam sushi:
Eu folosesc un pad de bambus pe care se ruleaza foile de nori,dar se poate face foarte bine si fara el.
Se aseaza foile de nori pe o suprafata foarte uscata. Partea lucioasa sa fie pe dinafara,deci lucrati pe partea nelucioasa.SA  NU UDATI FOILE DE NORI!
Se umezesc mainile,ca sa fie mai usor de lucrat cu orezul si se preseaza orezul pe suprafata foii de nori,intr-un strat subtire,chiar cat sa-l acopere.Se poate face si mai gros daca vreti. La capat se lasa cam un un cm neacoperit si se incepe rularea din partea complet acoperita.Se lipeste cu partea in care ati lasat un cm.
Inainte de a-l inchide presara cu semintele de susan si se pun feliile de castraveti si ton,apoi se lipeste.
Optional se mai pot adauga felii de morcovi,fasii de omleta facuta in stil japonez,somon afumat.
Se serveste cu wasabi,sos de soia si felii de ghimbir,gari,care pot fi excluse,oricum nu sunt pe gustul oricui.
Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu