03 decembrie, 2010

Mozzarella

Legenda spune ca mozzarella s-a fabricat prima oara dintr-un accident.Se pare ca la o fabrica de branza de pe langa Napoli,o bucata de branza de vaci a cazut in apa clocotita. "Mozzare" inseamna a taia.
Mozzarella este o branza moale cu un gust pregnant de lapte si se face din lapte de bivolita. Procesul de fabricare include in final prelucrarea manuala ,care consta in intinderea masei de branza si ruperea unor bucati ce sunt aruncate in apa. E similar ca si cand te-ai juca cu un scul de lana.
Mozzarella din lapte de bivolita este un produs DOP 1996,ceea ce inseamna ca este un produs cu denumire protejata,deci nici o alta tara in afara Italiei,nu are voie sa produca si sa comercializeze un produs cu un nume asemanator.
In magazine,metoda cea mai sigura de pastrare este in zer sau in apa sarata cu acid citric.Chiar si atunci cand o cumparam de la magazin este bine sa o consumam cat mai repede dupa desfacerea ambalajului deoarece isi pierde din umezeala specifica.
Mozzarella din laptele de bivolita crescut in zonele Lazio si Campania este considerat a fi de cea mai buna calitate .
Pentru pregatirea mozzarellei laptele este incalzit, separat, este adaugata apa fiebinte, este amestecat pana se formeaza o pasta, este racit, se adauga partea separata la inceput si apoi este impachetat.

Mozzarella poate fi pregatita acasa cu ajutorul laptelui vaca cumparat din supermarket si a unui agent de coagulare. Evident calitatea acesteia nu se compara cu cea preparata de specialisti dar cred ca ar fi amuzant de incercat acasa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu