13 ianuarie, 2011

La Multi Ani Tata!!! Tort Amandina

Azi e ziua tatalui meu si fiindca stiu ca ii place ciocolata si fiindca de o saptamana numai amandine vad pe bucataras,am hotarat ca un tort amandina ar fi cea mai potrivita alegere.Am vazut mai multe retete in timpul ,dar parca imi ramasese gandul la tortul pe care-l vazusem la miha. Asta ar intra foarte bine si la dezastre in bucatarie,dar nu se cuvine azi. De la scapat lingura pe jos,pana la blat de un deget toate s-au intamplat.

La multi ani,draga tata,sper sa iasa bine tortul ,iti urez multa sanatate si sa ai multa grija de tine ca vrem sa te avem in prejma cat mai mult timp.

Tort Amandina ptr Tata

Ptr Blat:
6 oua
6 linguri zahar
3 linguri ulei
30 gr cacao
6 linguri faina
esenta de rom
1 praf de copt

Se bat albusurile spuma cu un varf de cutit de sare ca pentru bezea.Se adauga zaharul si se mai bat putin.
Galbenusurile se amesteca cu uleiul si esenta de rom.
Se pun galbenusurile cu albusurile intr-un bol si se adauga faina,cacao si praful de copt.
Se amesteca foarte usor,avand grija sa nu se piarda din volum.
Se amesteca numai cat se incorporeaza faina.
Se toarna intr-o tava rotunda de 24 cm,se da la cuptor cam 25-30 minute si se face testul cu scobitoarea inainte de a se scoate.
Nu deschide-ti cuptorul primele 10-15 minute ca sa nu se lase.
Se lasa sa se raceasca si se taie in trei.

Siropul:
50 gr zahar
apa cat sa acopere zaharul
esenta de rom

Se fierbe apa cu zaharul cateva minute. Se da la racit si se insiropeaza blatul.

Crema:
250 gr margarina
200 gr zahar
4 linguri cacao
2 galbenusuri

Se topeste margarina.Se lasa sa se raceasca si se amesteca pana devine o crema pufoasa.
Se adauga zaharul si se amesteca sau mixeaza pana se topeste.
Se adauga cacaoa si galbenusurile unul cate unul.

Glazura :(de la Ina)
150 gr zahar pudra
3 linguri apa fierbinte
3 linguri cacao
2 linguri ulei

Se amesteca toate ingredientele si se toarna fierbinte peste tort.

Am ornat cu frisca la tub,de data asta mi-a fost mai mult de gust decat de ornat. Inca nu l-am taiat,revin sa va spun cum a fost!

12 comentarii:

  1. La multi ani pt tatal tau!
    Delicios tortul:)

    RăspundețiȘtergere
  2. La multi ani tatalui tau! Tortul e minunat. Pup!

    RăspundețiȘtergere
  3. La multi ani,tatalui tau!Sa fie sanatos sa va puteti bucura unul de altul!
    O zi minunata!

    RăspundețiȘtergere
  4. Lucia sant ! Felicitari pentru tort,arata si bine si cred ca e si ffff gustos !!!!! La multi ani pentru tatal tau ,sanatate muuulta si fericire si distractie frumoasa si cand papi tort....gandeste-te si la noi care salivam !!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Vai, stai sa ma sterg la gura! Salivez! O felie! Pleaseeee!
    La multi ani tatului tau, sanatate si stomac bun, sa poata manca toate bunatatile facute de tine!

    RăspundețiȘtergere
  6. Va multumesc tuturor pentru urari!!! O sa le transmit mai departe.
    Tortul a fost destul de bun,dar deja m-am gandit la imbunatatiri. O sa incerc cu unt data viitoare.A fost primul tort cu crema al meu,de obicei fac cu frisca.

    RăspundețiȘtergere
  7. La multi ani cu sanatate si numai bucurii scumpului tau tatic!

    RăspundețiȘtergere
  8. medi,multumim ptr urari. E asa de bucuros ca a primit mai multe urari virtuale decat de la rude!!!

    RăspundețiȘtergere
  9. La multi ani tatalui tau... Frumos tort

    RăspundețiȘtergere
  10. felis,multumim pentru urari si aprecieri!

    RăspundețiȘtergere
  11. ciao,io sono una ragazza italiana che lege il rumeno,ma non lo scrive.comunque io ho mangiato un dolce rumeno che si chiama "alvita cu stafide"(scusa se non ho scritto bene).in italia ce il torrone e de molto piu duro in confront a quello romano.hai per caso la ricetta?hai per caso anche delle cosse per i bambini(il mio e molto piccollo ha 7 mesi)grazie mille di tutto

    RăspundețiȘtergere
  12. ciao,anonymous. I don't know how to make "halvita cu sfatide",but I'll look into it and I'll try to make it.

    RăspundețiȘtergere