26 septembrie, 2011

Creme piatou cu mere caramelizate si napolitane din mere uscate

Creme Piatou este un desert grecesc pe care l-am combinat cu mult succes cu merele caramelizate si pireul de mere uscat. Un desert usor, delicios si care se termina repede repede de tot...stateau maruntelele mele la coada si asteptau sa termin cu pozatul:)) Il recomand cu mult drag,un dulce sanatos cu ingrediente mereu in casa.
 Creme Piatou e din cartea " The Greek Cook Book" de Sophia Skoura.
La crema nu am mai apucat sa fac poze pas cu pas ca trebuia sa am lingura de lemn tot timpul in mana si  foaia de mere trebuie facuta in prealabil.


Ingrediente:
550 ml de lapte
coaja de la o lamaie
5 linguri de amidon
6-10 linguri de zahar  (eu am pus 6)
2 galbenusuri

Se incalzeste un cup de milk impreuna zaharul si  coaja de lamaie,dar nu se fierbe.
Separat,se amesteca restul de milk cu amidonul. Se ia craticioara de pe foc si se adauga laptele cu amidon,amestecand continuu. Se pune inapoi pe foc mic si se amesteca pana se obtine o budinca.
Se ia de pe foc si se scoate coaja de lamaie.
Se bat galbenusurile de ou pana devin ca o crema si se adauga incet la budinca,amestecand constant.
Se pune inapoi pe foc si se mai tine 2-3 minutes,din nou amestecand tot timpul ca sa nu se lipeasca.

Mere caramelizate
500 gr mere
scortisoara Kotanyi
2 - 4 linguri de zahar

Se curata merele de coaja si de cotor si se vor taia in felii rotunde.Se caramelizeaza zaharul si se adauga merele si scortisoara.

Napolitana din foaie uscata de mere
Avem nevoie de 500 de grame de mere curatate de cotor,coaja poate sa ramana. Se calesc cu putina apa pana se inmoaie si se mixeaza cu mixerul vertical pana se obtine un pireu. Se mai tine pe foc pana s-a evaporat toata apa.


Se intinde pe o tava (am folosit una de silicon) si se tine la soare sa se usuce. Eu am facut-o subtire si a fost gata in 24 de ore,dar se poate usca si la cuptor. Dureaza cateva ore la foc mic cu usa intredeschisa.
Dupa ce s-a uscat,se taie un cerc ce se va rula .



Acum urmeaza asamblarea. Se alege forma dorita si se pune un strat de crema,mere caramelizate si iar un strat de crema. Am asamblat intr-o forma de silicon pentru briose si le-am rasturnat in farfurie. Se pot lasa la frigider,dar la mine nu a mai avut nimeni rabdare sa astepte.


Se orneaza cu mere caramelizate, napolitana din mere uscate,frunze de menta si se presara putina scortisoara. Optional se poate adauga si niste frisca.

23 de comentarii:

  1. Foarte frumos, Miti, ti-e mila sa te atingi, dar tentatia nu te lasa sa rezisti!

    RăspundețiȘtergere
  2. multumesc maria,de abia am reusit sa-l fotografiez:))

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce bunatate aromata!!! Pupici si bafta la concurs!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc Licuta,bafta si tie,imi place mult reteta cu care participi.

    RăspundețiȘtergere
  5. Adina, tare bine arata desertul tau. si e si foarte bun, din ce am citit. succes.

    RăspundețiȘtergere
  6. Medi,iata ca am inceput sa fiu si eu mai rabdatoare in bucatarie.

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumesc Brandusa,trebuie sa il repet foarte des.

    RăspundețiȘtergere
  8. Mitinita scuze ca sunt Offtopic. Ma numesc George, am 25 de ani si sunt din Braila. Am vazut recent intr-un anime (seria dedesene animate japoneze) pe care il urmaresc ca se vorbea de supa miso. Am cautat pe internet si am gasit ce inseamna ca e o supa traditionala a japonezilor. Am, si eu o intrebare. La noi se gaseste dashi si miso pe la Cora sau prin Carrefour in Bucuresti? Daca da, o sa trag o fug pe acolo zilele urmatoare.
    Reteta nu e nevoie sa mi-o spui din moment ce ai si postat-o pe petitchef.

    RăspundețiȘtergere
  9. Cat despre Creme piatou cu mere caramelizate si napolitane din mere uscate este o reteta foarte delicioasa pe care poate o s o incerc cand oi avea un pic timp.

    RăspundețiȘtergere
  10. George,chiar n-as putea sa-ti spun,eu nu sunt din Bucuresti si ma aprovizionez cu ingrediente mai exotice de la rudele din provincie.Incearca la Ki-life din Piata Amzei,am inteles ca ei au o varietate mai mare.

    RăspundețiȘtergere
  11. Imi place cum ai aranjat pozele! Ma bucur ca ai reusit! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  12. Mona,daca la maruntelele mele s-a dus repede imi inchipui ce ar fi la tine cu flacaii tai. Pup

    RăspundețiȘtergere
  13. Multumesc Licuta pentru indrumari,asa-i ca arata mult mai bine. Si ce simplu era. Pupici

    RăspundețiȘtergere
  14. M-ai inebunit cu foaia de mar!! E traznet !! si cate bunatati se pot face cu ea!!!Felicitari !
    Te adaug la lista mea,ca imi place ce faci! (http://culinarecufeteistete.blogspot.com)

    RăspundețiȘtergere
  15. Multumesc Mona,sper sa mai gasesti si alte lucruri traznet pe aici! te citesc si eu de acum

    RăspundețiȘtergere
  16. Mitinita, m-ai lasat fara cuvinte! arata extraordinar! si foaia de mere e divina!
    te pup cu drag ;)

    RăspundețiȘtergere
  17. moraru ana-maria16 noiembrie 2011, 10:43

    http://mitinitta.blogspot.com/2011/09/creme-piatou-cu-mere-caramelizate-si.html
    Creme piatou cu mere caramelizate si napolitane din mere uscate.
    olaruanamaria@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  18. Salut. Numele meu este Larisa si sunt din Cluj. Se pot pune si in altceva sa capete aceasta forma?Deoarece eu nu am forma de silicon pentru briose.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Larisa. Sigur ca poti folosi si o alta forma,fiind o budinca se va desprinde usor cand s-a racit,intorci forma invers si va cadea de la sine.

      Ștergere