04 septembrie, 2011

Vegeta de casa - Homemade veggie condiment

For English version scroll down

E primul an ca incerc si sunt super incantata de rezultat. Soarele e pe balconul meu toata ziua,chiar era pacat sa nu profit.Am folosit curatatorul de la legume Kotanyi pentru a obtine felii subtiri.

Ingrediente:
dovlecei
morcovi
ardei verzi
ardei kapia
coji de rosii
fasole verde
patrunjel,leustean

Se taie toate legumele spalate si uscate in fasii subtiri. Am folosit un curatator de legume pentru feliat morcovii si dovleceii si am folosit si coaja,am lasat si tulpinile la patrunjel si leustean.
Se tin la soare cateva zile pana s-au uscat bine. Uneori se usuca intr-o zi,uneori mai dureaza. Am folosit o tava mai veche din metal. Daca noptile sunt prea racoroase se aduce inauntru.
Dupa ce s-au uscat se dau prin robot si se maruntesc.
Se pot usca si in cuptor,la foc foarte mic si cu usa intredeschisa.Dureaza cateva ore.


Homemade veggie condiment

The flavor enhancer available here has too much salt so I thought why not try to make my own...you know me,I just need a challange and I'll get to it. It smells heavenly, I'm pretty sure I want to try it with rice soon.

Ingredients:
carrot
zucchini
green beans
green peppers
hungarian peppers or red peppers
tomato peel (when peeling tomatoes don't throw the peel,dry it instead)
parsley,lovage

Using a vegetable peeler,slice the zucchini and carrots and slice very thin the rest of the veggies.
Put everything in an old metal baking tray and let dry in the sun. If overnight it's too cold,bring indoors.
Dry for a few days or until completely dry and use a food processor to ground.

29 de comentarii:

  1. minunat! nu folosesc varianta comerciala, din cauza sarii si a adaosului de E-uri, dar reteta ta e bestiala! sper sa-mi fac curaj si sa incerc, macar la cuptor!

    felicitari si pupici

    RăspundețiȘtergere
  2. Amoush,nu ma gandeam sa fie atat de usor...acum incerc din rasputeri sa maresc productia,ca acusi vine frigul. Macar la anul stiu sa incep din timp.

    RăspundețiȘtergere
  3. nu folosesc vegeta,dar mai ca m-as apuca si eu sa-mi fac! super idee!

    RăspundețiȘtergere
  4. pansy,daca ai soare profita de el cat se mai poate. are un miros divin condimentul asta

    RăspundețiȘtergere
  5. Your sun-dried veggie mix is such a great idea! I just bought a dehydrator and this would be great to make in it.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ei asta da reteta!! sa ne ferim de e-uri! bravos.. Mama mai facea in trecut.. dar cei drept eu n-am facut pana acum. Dar nici nu folosesc vegeta sau delikat! O sa o fac cu siguranta.. Dar Miti, e vreun bai daca le usuc in cuptor? O sa incerc sa le pun in balcon la uscat.. dar nu prea imi intra soarele acolo decat pe reprize.. Pupici

    RăspundețiȘtergere
  7. Reeni,you're a lucky one...this way you could make your mix anytime. And so many other

    RăspundețiȘtergere
  8. anto,de obicei stiu ca se usuca la cuptor,dar cum chiar imi bate soarele toata ziua era chiar pacat sa nu incerc.Sa-mi spui cum ti-a iesit! O saptamana super

    RăspundețiȘtergere
  9. O reteta excelenta!!! Din pacate duc lipsa de timp si nu mai am deloc rabdare... Dar recunosc ca este mult mai sanatoasa decat cea cumparata! Pup!

    RăspundețiȘtergere
  10. Reteta excelenta, iar prezentarea este de nota 10+! Felicitari!!!

    RăspundețiȘtergere
  11. Lucia sant...acum ma apuc de treaba,fac azi reteta ta dar fara dovlecei ,am sa o fac in cuptor si cand se usuca destul de bine voi mai face o tura cu de toate. Iti spun ce va iesi !!! am curatat vre-o 10 morcovi si 4 pastarnaci si 2 ardei,atat am avut in casa!! Te pup !

    RăspundețiȘtergere
  12. Licuta,tocmai am pus la ciorba si incerc si in pilaf. Stii ca nici eu nu stau bine cu rabdarea,de aceea mi-ar fi mai greu la cuptor.Pup si eu

    RăspundețiȘtergere
  13. Cristina,imi place si mie cum a iesit,mai ales ca eu n-am mai vazut astfel de vegeta.Multumesc ptr nota

    RăspundețiȘtergere
  14. Lucia,te-am pus pe treaba:)) Sa-mi spui cum iese la cuptor si poti sa pui si verdeturi. Am incercat si eu sucul de trandafiri,tare bun a fost.Pup

    RăspundețiȘtergere
  15. Tot eu Lucia....hii.,hii,...aveti si voi Soare,e cald la voi !!!??????ai avut trandafiri,hiii,hi ???asa-i ca- i super mai ales de la frigi???puuup 3 fete !!

    RăspundețiȘtergere
  16. hiii,hii sant distrata- Lucia- cred ca demult ti-am mai spus ,eu usuc tot felul de frunze,de leustean,telina,marar,patrunjel,menta,busuioc...etc.,...si apoi le macin in masina de cafea ,e super,acum voi amesteca reteta ta cu a mea,adica 2in 1,va fii mai mult decat super !!

    RăspundețiȘtergere
  17. Am adus trandafiri de la matusa mea,acum imi dau seama ca ar fi trebuit sa fie toti rosii,pentru o culoare mai pronuntata.Chiar ca e bun!
    Azi am facut un pilaf cu vegeta mea si mi-a placut cum a iesit.

    RăspundețiȘtergere
  18. Hiiii! Ce fain arata! Eu nu folosesc vegeta, dar din asta de la tine as vrea!:)Pup

    RăspundețiȘtergere
  19. Exceptional Miti...si eu am in plan o vegeta...caci nu folosesc la mancare decat muuulte legume...dar pentru iarna e perfecta...si nu numai...arata minunat felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  20. Cora,mai am putin si imi trebuie aparat de deshidratat ca se gata soarele

    RăspundețiȘtergere
  21. Ruxy,miroase atat de bine,daca aveam o rasnita de cafea o marunteam si mai mult,era buna de presarat si in loc de sare.

    RăspundețiȘtergere
  22. preluat de pe email,cu aprobarea Luciei:
    "sant incantata de rezultat,maine mai fac ,vreau sa pun telina si patrunjel radacina, am facut azi din vreo 10 morcovi ,plus pastarnac,ceva ardei si ceva frunze,sotul le-a dat prin masina de cafea cand s-au uscat si mi-a-au rezultat 5-6 linguri de vegeta,au un miros si -un gust extraordinar -adevarat- !!!,le-am uscat in cuptor cu usa intre-deschisa,intr-adevar ,cateva ore !! de aseara cand am vazut pe blogul tau ,reteta,numai la ea m-am gandit,dar n-am crezut ca va fii net superioara a tot ceea ce stiam eu din comert,,stii deja ca eu nu mai folosesc vegeta din comert de 5-6 ani !!!va pup !!"

    din seria vazut - prestat:))

    RăspundețiȘtergere
  23. interesanta vegeta ta, la anul poate incerc si eu ca soare am in balcon cat cupriede

    RăspundețiȘtergere
  24. deci...vreau sa fac si eu...
    si doar ii curat cu un curatator din ala de legume si ii pun la uscat in balcon la soare? doar atit?
    si in cuptor cum se fac? ii pun intr-o tava si dau foc la mic?
    si...apoi le risnesti?
    m-as apuca si eu acu pe ultima suta de metri, macar putintica sa fac

    RăspundețiȘtergere
  25. mihaela,daca mai vrei sa profiti de legumele din piata poti incerca la cuptor.

    RăspundețiȘtergere
  26. Scuze Alice,numai acum am vazut comentariul. Exact asa trebuie facut cum ai scris,n-am avut rasnita,dar le-am dat prin mixer si apoi le-am macinat prin mojar.

    RăspundețiȘtergere
  27. am uscat si eu cateva legume, arata bine si urmeaza sa le dau prin rasnita

    RăspundețiȘtergere
  28. ma bucur ca a prins ideea de vegeta de casa.mihaela,cred ca o sa-ti placa si tie gustul.

    RăspundețiȘtergere