20 noiembrie, 2011

Paine greceasca cu oregano si masline -Greek olive bread with oregano and olives

For English version scroll down

Parca n-am mai avut o reteta mediteraneeana de ceva timp, partea aceea de lume ma duce cu gandul de soare si iata ca e cinci dupa masa si e deja bezna afara. Sa nu va mai povestesc cat de urata a fost azi vremea,mai departe de magazinul de la doi pasi nici n-am ajuns. Am vrut azi sa ne apucam de decorat cupcakes,dar pana am coborat la magazin si pana m-am intors se intunecase deja. Am plecat ziua si m-am intors noapte.Asa de bine ascunsesem bombonelele ca nu le-am mai gasit si m-am dus sa iau altele.


Pusesem de o paine englezeasca si mi-am adus aminte de provocarea de la Cristina ,Weekend Herb Blogging si pentru care aveam deja ceva,dar ma stiti pe mine cu provocarile,dati-mi una si pregatesc ceva pentru ea special. Deci asa am ajuns eu sa fac painea cu masline si oregano proaspat,care a crescut foarte bine anul acesta pe balcon,acum l-am adus in casa si vad ca ii place. Il folosesc la masline si feta marinata si mi s-a parut foarte potrivit si in aceasta paine.
Reteta este din biblia "Prepararea Painii" pe care o am de la RC. Oregano nu apare in original,dar oare cand am respectat eu o reteta cuvant cu cuvant:)) Ies doua painici.

Ingrediente:
675 gr faina alba
2 lingurite sare
25 gr drojdie proaspata
350 ml apa calduta
5 linguri de ulei de masline extra virgin
2 linguri de oregano proaspat
175 gr de masline negre fara samburi,taiate bucati
acuma vad ca am uitat sa pun ceapa rosie:))

Intr-un vas se amesteca drojdia si jumatate din cantitatea de apa. Eu le-am lasat peste zi ,dar se poate folosi deindata. Se pune apa cu drojdia in mijlocul fainii,se adauga restul de apa,sarea  si uleiul de masline.Se amesteca pana obtineti un aluat moale.
Rasturnati aluatul pe o masa pe care ati presarat faina si framantati 8-10 minute.
Se pune aluatul intr-un vas si se acopera cu o folie unsa cu ulei. Se lasa la cald sa creasca cam o ora sau pana cand isi dubleaza volumul. Eu l-am lasat peste noapte.
Punem iar aluatul pe suprafata de lucru si intindem o foaie pe care asezam bucatile de masline negre.
Se adauga si oregano si se impatureste usor. Se formeaza painicile si se pun in tava.
Am facut si doua fasii pe care le-am rasucit si le-am pus aproape de capete,dar nu prea s-au observat.
Se lasa tava acoperita deoparte cam 45 de minute apoi se da la cuptorul preincalzit la 220 C si se coc 35-40 de minute pana sunt rumenite sau pana suna a gol cand sunt batute pe spate.




Greek Olive Bread with Black Olives and Oregano

Baking bread is one of my latest passions,bet you wonder if I'll ever get serious about making desserts as well. I think I'll have to dissapoint you there.
Cristina invited me to Weekend Herb Blogging and once I lay my eyes on this recipe I knew fresh oregano would be a great addition. This event was founded by Kalyn's Kitchen  and is managed by Cook Almost Anything .
I was lucky enough to be able to grow oregano on my balcony, I love it in my marinated feta and olives as well.

Ingredients:
675 gr flour (6 cups)
2 t salt
25 gr fresh yeast
350 ml warm water (1 1/2 cup)
5 T extra virgin olive oil
175 gr black olives,cut in pieces
1 red onion (missed this one)
2 T fresh oregano ,chopped

In a bowl add half water and yeast. I left mine all day on the counter but it can be used right away.
Add to flour with the rest of the water,salt and olive oil.
Cover the bowl and let aside in a warm place for one hour or until doubles in size. I left mine overnight.
Put the dough on the floured table,roll out a little and add the olive pieces. Now it's the time to add the red onion and herbs as well. 
Let aside for another hour or until doubled in size. Cover with a kitchen towel.
Bake in the preheated oven at 220 C for 35-40 until browned or until the bottom sounds hollow when tapped.

23 de comentarii:

  1. Minunata! Nici ca se putea o combinatie mai buna si pe gustul meu:) Seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  2. Mmmm... cat de buna trebuie sa fie!...

    RăspundețiȘtergere
  3. Excelenta!!! Mi s-a facut asa o pofta, ca imi vine sa ma apuc chiar acum de o painica :p

    RăspundețiȘtergere
  4. Whoa... looks really delicious! I wish I can make a bread like this!

    RăspundețiȘtergere
  5. Imi place painea cu masline, iar aa ta arata bine!

    RăspundețiȘtergere
  6. maria,nimic nu se compara cu mirosul painii de casa.

    RăspundețiȘtergere
  7. Dana,deci ne potrivim la gusturi. pup

    RăspundețiȘtergere
  8. andra,asa patesc si eu cand o vad o reteta care imi place.

    RăspundețiȘtergere
  9. Nami,if I can do it anyone can. I wasn't even touching the dough for a long time,but I started to like playing with it. And it's so worth it.

    RăspundețiȘtergere
  10. Cristina,prima mea incercare,o sa o repet cu siguranta. pup

    RăspundețiȘtergere
  11. Imi place foarte mult painea cu masline.Am facut si eu,dar alta reteta.As manca o bucatica din pufosenia ta.Eu painea doar acasa o fac.O zi buna.

    RăspundețiȘtergere
  12. Tare buna!!!Imi place combinatia masline-oregano!Pup!

    RăspundețiȘtergere
  13. Bravo tie ca faci numai paine de casa,Diamar.

    RăspundețiȘtergere
  14. Licuta,nu ca ar merge inmuiata prin ulei de masline:)

    RăspundețiȘtergere
  15. Foarte placut blogul tau :) si delicioasa painica! Si eu sunt mare amatoare de paine, iar pare foarte pufoasa si cred ca miroase exceptional cand e in cuptor!

    RăspundețiȘtergere
  16. kadia,iti multumesc pentru aprecieri. Nimic nu miroase mai bine decat painea la cuptor.

    RăspundețiȘtergere