13 decembrie, 2011

Casuta din turta dulce - Gingerbread House

For English version scroll down


"Casuta lui Hansel si Gretel" striga maruntica mea...se opreste putin si cade pe ganduri si apoi o declara "Casuta de vis". Probabil s-a gandit ca in poveste apare si vrajitoarea,asa ca ia casuta din turta dulce,elimina vrajitoarea si ai casuta din vis! Asa e cu logica la ei.


Aceasta este prima mea casuta si chiar daca vedeti ca fac torturi chiar numai cand e nevoie,aici mi-a placut enorm sa ma "joc". Nu e chiar asa,apar esecuri pe parcurs,dar per total a fost una din cele mai interesante lucruri pe care le-am facut vreodata la bucatarie.
Cu aceasta reteta particip la concursul "Retete dulciuri" sponsorizat de Dmail.ro: Idei utile,cadouri originale.
Aveti nevoie de aluat de turta dulce,glazura regala si bombonele pentru decor. Cautati pe google "gingerbread house template" ca sa gasiti marimile pentru casuta. Va dau aici un exemplu cum arata,dar nu acesta e cel folosit de mine. Se iaie din carton sau se pot trasa pe aluat cu liniarul si taia cu varful unui cutit.



Ingrediente pentru turta dulce:
400 gr faina
50 gr unt,la temperatura camerei
2 oua - am folosit un alt tip de faina si cred ca un ou ar fi fost de ajuns
1/2 cup miere (1 cup = 1 cana de 200 ml)
3/4 cup zahar
1 lingurita de ghimbir ,proaspat ras
1/2 lingurita de ghimbir pudra Kotanyi
1/4 lingurita nucsoara Kotanyi
1 lingurita scortisoara Kotanyi
1 lingurita bicarbonat de sodiu
1/4 lingurita sare

Intr-un bol se amesteca ingredientele uscate (faina,bicarbonatul de sodiu,sarea si condimentele).
In alt bol se amesteca untul cu zaharul,apoi se adauga mierea si mai apoi ouale.
Se framanta un aluat de consistenta plastelinei si se da la frigider o ora. 
Se scoate din frigider si se intinde o foaie,pe masa de lucru se presara niste faina mai intai.
Se taie dupa formele de casuta si se coc in cuptorul preincalzit 8-10 minute,depinde cat de groasa a fost foaia. Se lasa sa se raceasca.

Am avut de 6 bucati la casuta plus usa.


Ingrediente pentru glazura regala:
2 albusuri,la temperatura camerei - ouale erau de marime mijlocie
330 grame de zahar pudra din comert (s-ar putea ca am mai adaugat vreo 2 linguri in plus)
2 lingurite de suc de lamaie sau lime (am folosit lime)

Este foarte important ca albusurile si sucul de lamaie sa fie la temperatura camerei si vasul in care bateti albusurile sa fie foarte curate,fara urma de ulei,altfel nu se va intari glazura.
Incepeti sa bateti albusurile si cand fac spuma adaugati putin cate putin zaharul pudra si continuati sa mixati la viteza mica. Cand ati obtinut consistenta dorita acoperiti vasul cu folie de plastic,altfel se va usca glazura. Nu bagati la frigider,se va inmuia.
Adaugati mai mult zahar daca doriti o glazura mai groasa.



Acum trecem la asamblat. O sa se mai darame peretii ,dar sa nu va dati batuti. Glazura se va intari,asta ca sa nu va faceti probleme - respectati pasii de la reteta,daca puneti straturi mai groase uscatul dureaza mai mult. Folositi pahare ca sa sprijiniti peretii pana se usuca.
La acoperis,folositi jumatati de cuburi de zahar si lipitile alternativ pentru o stabilitate mai mare.
Decorati acoperisul inainte de a-l adauga la casuta,va fi mult mai usor.
Lipiti intai peretii,dupa ce s-au intarit adaugati si acoperisul si apoi decorati cu bombonele,nuci,migdale ,prajiturele sau cu orice doriti si aveti la dispozitie.
Glazura poate fi colorata,puneti cativa stropi de colorant alimentar in glazura si amestecati.Am folosit un posh pentru a aplica glazura.











Gingerbread House


Here I've used my Gingerbread and Royal icing recipes some candies and lots of patience and imagination. I googled a template and got to work. Best fun I ever had in the kitchen.
Assembly was not that easy,as sometimes the house broke down,walls fell,but it can be fixed,you kind of learn as you go.
Try it ,especially if you have kids,my little called this one "Dream House".. Now,who wouldn't want to live in a house like this one!










44 de comentarii:

  1. ce faina este! felicitari pt rabdare! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Edith,e mult mai distractiv decat la torturi.Mi-a placut mult sa lucrez cu glazura asta.

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte frumoasa!!! Cred ca maruntelele sunt foarte fericite :).
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  4. Vai ce frumoasa este!! Bravo!! Arata super!

    RăspundețiȘtergere
  5. Cat e de frumoasa,s-o pastrati sa n-o mancati ca-i prea frumoasa,suuuper.Cata rabdare ai!!!!!?

    RăspundețiȘtergere
  6. Foarte frumos ti-a iesit, poate pana la Craciun ma bate gandul si fac si eu una :))

    RăspundețiȘtergere
  7. Uau, tare frumusica mai este!!!Eu n-as manca asa ceva:)As tine-o de frumusete:)))Pup!

    RăspundețiȘtergere
  8. Ancuta,iti inchipui ca numai pe langa casuta de vis sunt! Pup

    RăspundețiȘtergere
  9. Diamar,de ar fi adevarata ar fi si mai bine nu?:))

    RăspundețiȘtergere
  10. Lucia,eu nu-s renumita pentru rabdare:)) Dar chiar mi-a placut sa mesteresc la casuta. Cred ca o sa le mai fac una ca sa se si poata juca. Le-am propus deja si sa vezi ce le licareau ochisorii:)) Pup

    RăspundețiȘtergere
  11. Mihaela,deja simti furnicaturi in degete:))

    RăspundețiȘtergere
  12. Licuta,nici eu,dar cand eram copil cred ca de abia asteptam sa o pap:)

    RăspundețiȘtergere
  13. Wooow, mamiiii sa-mi faci si mie o casutaaa! Asta a fost reactia fiica-mii, si o sa trebuiasca sa ma conformez.
    E chiar de vis ,si, desi de data asta vom fi rivale iti doresc multa bafta !

    RăspundețiȘtergere
  14. La noi deja se joaca animalele pe langa casuta:))
    E superb si tortul tau,la fel dana si bucatarasele vesele au pregatit ceva foarte frumos. Nu as vrea sa fiu in pielea juriului:) Multa bafta si tie,Vio.

    RăspundețiȘtergere
  15. Felicitari! azi ma incumet si eu sa o fac! te pup

    RăspundețiȘtergere
  16. Cristina,o sa te distrezi de minune! Din aluat ies doua casute,mai aveam la frigider,tocmai l-am scos si eu,cred ca mai fac una ptr joaca.Distractie placuta!

    RăspundețiȘtergere
  17. Multumesc gabytza! Cel mai cu drag facut lucru in bucatarie a fost.

    RăspundețiȘtergere
  18. Vai cata rabdare....eu nu o sa ma apuc de o treaba asa migaloasa never.....desi tare-mi mai place!!! Felicitari...esti TARE!!!

    RăspundețiȘtergere
  19. foarte frumoasa casuta!!! felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  20. Delicioasa!! Si arata atat de bine ca mi-ar fi mila s-o mananc ; ) Dar Edutu ar manca-o cu cea mai mare placere.. parca il si vad.. ;) Pupici si multa bafta in concurs!

    RăspundețiȘtergere
  21. Ce colorata,ce dulce , ce frumoasa...........minunat arata.Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  22. Esti foarte talentata, felicitari! Chiar ti-a iesit o casuta de vis! :**

    RăspundețiȘtergere
  23. Te invit cu mare drag la Provocarea “Reteta mea de suflet pe anul 2011”! Haide sa impartasim cele mai frumoase si mai dragi moment ale anului 2011!
    http://andreeachinesefood.blogspot.com/2011/12/provocare-reteta-mea-de-suflet-pe-anul.html
    Pup!

    RăspundețiȘtergere
  24. Fancy,multumesc. Am participat ca nu e frumos sa refuzi o invitatie.

    RăspundețiȘtergere
  25. Judy,cred ca aceleasi cuvinte foloseam si eu acum vreo doi ani:)))

    RăspundețiȘtergere
  26. diana,multumesc ca ne-ai vizitat casuta de vis.

    RăspundețiȘtergere
  27. Anto:)))azi am mai facut una,ptr joaca,dar pe langa asta zici ca-i sura:))

    RăspundețiȘtergere
  28. Draga Medi,ce frumos ai spus tu acolo!Pup

    RăspundețiȘtergere
  29. Angela,ce bine ar fi sa fie asa toate casutele! Pup

    RăspundețiȘtergere
  30. Andreea,iti multumesc pentru invitatie.

    RăspundețiȘtergere
  31. Mitinita... felicitari!!... SUperba casuta!!

    RăspundețiȘtergere
  32. Multumesc mult,draga Felis. Am zis ca e de vis:))

    RăspundețiȘtergere
  33. cine nu a visat la casuta din turta dulce cand era copil, a iesit super si cred ca orice copil si nu numai s-ar bucura de un asa deliciu desavarsit ;)

    RăspundețiȘtergere
  34. foarte tare reteta merge incercata in ajun de Craciun :))

    RăspundețiȘtergere