18 februarie, 2012

Monkey Bread

 For English version scroll down

Care vrea sa se lege de mine ca nu i-am pus si un titlu in romaneste n-are decat,ca eu nu era sa-mi intitulez postarea paine maimuta. Este pentru prima oara ca am facut aceasta pita si nu are de-a face cu nici o maimuta,cred ca i se spune asa fiindca devine lipicioasa si ne facem noi pe degete ca maimutele!
Cu aceasta reteta particip  la Dulce Romanie ,tema de aceasta luna este drojdia,dar cum Vio ma asteapta si cu ceva afrodisiac nimic nu poate fi mai potrivit decat scortisoara si linsul degetelor!

Ingrediente:
60 ml apa calduta
2 1/2 lingurite drojdie uscata
400 gr faina
3 linguri de zahar
2 linguri de unt Lurpak
180 ml lapte
1 ou
1 lingurita de sare
1 zahar vanilat
Pentru tavalit:
250 gr zahar
100 gr de unt Lurpak
1 1/2 lingura scortisoara Kotanyi

Se amesteca apa calduta cu drojdia uscata si se lasa deoparte 5 minute.
Faina se da prin sita si se adauga drojdiei,impreuna cu zaharul,untul,laptele,zaharul vanilat si sarea. Se framanta un aluat ,acoperim bolul cu un prosop si se lasa deoparte ,la loc caldut, 30 de minute.
Intre timp pregatim ingredientele pentru tavalit si le amestecam.
Luam bucatele din aluat si formam bilute de marimea dorita,le dam prin amestecul pentru tavalit si le punem in forma. La noi a fost munca in comun,de aceea marimea si cam difera,important e ca s-au implicat si maruntelele,desi n-au priceput ele care-i treaba cu maimutele.
Lasam forma deoparte ca sa mai creasca bilutele si apoi dam forma la cuptorul preincalzit si le coacem cam 30-40 de minute. Se servesc calde si lipicioase,daca mai ramane pe a doua zi sa le incalziti la microunde.


Monkey Bread

Here comes something that I made for the first time and I had no idea what to really expect. It's sticky but so delicious, it must be from the quite big amount of cinnamon and it has to be eaten hot or warm.

Ingredients:
1/4 cup warm water
2 1/2 t dried yeast
3 1/2 cups sifted flour
1 t salt
vanilla essence
3 T sugar
1 egg
2 T butter
3/4 cup milk
For dipping:
1 cup sugar
1 1/2 T cinnamon
1/2 cup butter

Add the yeast to the warm water and set aside for five minutes. Add the rest of the ingredients and form a dough. Set aside for thirty minutes.
Meanwhile,mix the dipping ingredients. From the dough form little balls,which are supposed to be uniform ,but since the kids helped ours are of different sizes. Dip them in the sugar-cinnamon mixture and place them in the baking form. Set aside covered with a kitchen towel.
Bake in the preheated oven and serve warm.


48 de comentarii:

  1. Arata tare bine, ca-mi vine sa rup o bucatica:))Cred ca e buna tare!Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce bine ca ai ajutoare de nadejde! Cred ca a fost foarte buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ajutoare si la facut si la mancat! A fost tare buna.

      Ștergere
  3. bestiala maimuta ta! imi face rau cu ochiul :))
    pupicei

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt sigura ca tu ai face opera de arta si din asta!Pup

      Ștergere
  4. Interesanta reteta si glazura asta da foarte bine la iubitorii de scortisoara!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu cred ca iubitorii de scortisoara s-ar putea abtine.

      Ștergere
  5. Mie imi place foarte mult scortisoara,asa ca imi place mult painica ta lipicioasa.Pup!

    RăspundețiȘtergere
  6. Cred ca merge la micul dejun...in week-end!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din cauza degetelor lipicioase neaparat sa fie in weekend:))

      Ștergere
  7. Moama cat imi place! Am facut acum un an cred o reteta cu maimuta asta ;) Mai si radeam singura ca tuta monkey bread, pana mi-a inchis maimuta gura cand am muscat din bunatatea asta!! merci ca mi-ai reamintit de ea! super arata! pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deci cunosti si tu maimutelele:)) As face-o iar,dar am atatea de incercat...super activitate cu copiii si gustul de scortisoara e demential.

      Ștergere
  8. Arata asa apetisant! Super tare si denumirea :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si cat ne-am chinuit noi sa-i zicem pe romaneste...pita de maimuta si tot din astea:))

      Ștergere
  9. Imi place cum arata si gustul yumi,yumi cu scortisoara...trebue sa fie buna tare !Am s-o incerc si eu ca-mi face cu ochiul':)
    pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. lia,stiu ca tu chiar o sa o incerci,sa vezi ce o sa-ti placa si tie.Pup

      Ștergere
  10. imi place foarte mult! si ce bine arata! asta da munca in echipa!

    RăspundețiȘtergere
  11. Linsul degetelor ??? Atunci sunt si eu prezenta Miti....
    Eu am incercat sa traduc si mi0a dat....baobab !!!
    Te tzuc !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Inca o traducere de pus la lista:)) Daca nu simti mancarea prin degete parca lipseste ceva.Puszi

      Ștergere
  12. Foarte delicios arata! Chiar ca iti vine sa bagi degetele-n el! Pupici

    RăspundețiȘtergere
  13. Super buna! ce aroma faina are cu scortisoara...must be tare yumy :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Eu nu am facut inca asa ceva , dar tare m-ai facut curioasa !! ;0

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deci si tu esti maimutica de a noastra,ca si ele-s curioase si le place si painica:))

      Ștergere
  15. super ti-a iesit! Am vrut s-o coc wikindul asta, dar mai bine ca n-am facut-o. Ti-a iesit bestiala. Pe bune!...Dai si mie o bucatica, sper!

    Dumica viitoare e rindul meu :)) la maimuta :)))))))))) pupici1

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu mai trebuie sa pun de-un kringle,ca tare bun a fost,dar nu-mi plac pozele,asa ca de abia astept sa-l repet.Pup

      Ștergere
  16. Arata grozav de bine si cred ca este delicioasa!!

    RăspundețiȘtergere
  17. Trebuie sa fie extraordinaaar de buna!!!As veni si eu la lipicit...alaturi de maruntelele minunate! Pup cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Ruxy,mai mare distractia:))Pup si eu cu mult drag

      Ștergere
  18. arata foarte bine si cred ca e delicioasa !!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar a fost tare buna si ne-am distrat cu mingiutele.

      Ștergere
  19. imi place foarte mult! si daca avem si scortisoara.......yammy!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  20. Sincer: arata super si sunt sigura ca este super delicioasa!

    RăspundețiȘtergere
  21. Buna,as vrea sa incerc reteta aceasta,dar am o intrebare pentru pasta de "tavalit" untul trebuie topit??sa iasa o crema lichida,sau nu??Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da,untul trebuie sa fie topit ca sa se "tavaleasca" in voie bucatile de aluat:) Sper sa-ti placa si tie painica asta,o sa pun in curand si galustele de aur (arany galuska).

      Ștergere
  22. Multumesc de raspuns...eu am facut-o ieri,dar nu mi-a iesit asa "lipicioasa"...pe mine asta m-a atras:) probabil nu am pus destul sos...http://blog-ank09.blogspot.it/2012/04/monkey-bread.html?showComment=1334735732219#c1859728903043854186

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sau posibil sa fi exagerat eu cu sosul:)) Iubesc scortisoara,ce sa-i fac :)

      Ștergere