29 aprilie, 2012

Colaci - Bagels


For English version scroll down

La noi doar de curand au aparut covrigii,dar bagels ca in afara nu am vazut deloc.  Acestia din urma sunt putin mai grei decat covrigii,au o compozitie mai densa. Desi initial le spusesem covrigi,mi-am dat seama ca era gresit,acestia au alta forma,iar in engleza se numesc pretzels. Pe la bunica stiu ca le zicea colaci,poate cunoasteti voi si alta denumire. Am amintiri dragi din copilarie cand mergeam la colindat si imi umpleau gazdele traista cu colaci.

Anvelopele de la comentarii au legatura cu o introducere pe care am sters-o intre timp.

Ingrediente:
450 gr faina alba
25 gr drojdie
1 lingurita sare
250 ml apa calduta

Se amesteca 50 ml de apa calduta cu drojdia si se lasa 5 minute deoparte. Se adauga amestecul la faina,apoi incorporam si restul de apa. Adaugam sarea si framantam un aluat. Se lasa deoparte la dospit,pana isi dubleaza  volumul.
Impartim aluatul in 8 bucati ,facem fiecare bucata sul si apoi lipim capetele. Intre timp punem o oala mare cu apa la fiert in care adaugam cateva linguri de bicarbonat de sodiu si preincalzim cuptorul.
Cand incepe sa fiarba apa,punem covrigii unul cate unul in apa. Lasam cam 30 de secunde (se vor ridica la suprafata) si ii punem in tava. Putem presara toppingurile mai sus amintite.
Se da tava la cuptor si se coc cam 30 de minute,ultimele minute se va intredeschide usa pentru a obtine o culoare frumoasa.
Se servesc cu unt,crema de branza sau ca atare.



Bagels

I'm not sure this is the real recipe,I've adapted it from a bread recipe,but it worked out fine,just like the bagels I remembered.

Ingredients:
3 1/2 cup flour
25 gr fresh yeast
1 t salt
1 1/4 cup warm water

Mix 1/4 cup warm water with the yeast and set aside for five minutes. Add the mixture to the flour,add the rest of the water and knead a dough. Add the salt too.
Set aside until it doubles in size. Split in 8 pieces,roll each one out and stick together the ends.
Meanwhile,put a big pot of water to boil and add several spoons of baking soda. Preheat the oven.
When the water starts to boil,add the bagels,one by one and leave in the water for 30 seconds or until they came out to the top.
Place in the baking tray and sprinkle with sea salt,seeds or roasted garlic or onion bits. Bake in the oven for about 30 minutes,the last five minutes leave the oven door a little bit open so the bagels have a nice color.

7 comentarii:

  1. Bune ,,anvelopele ,,astea .....o seara linistita Miti!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))) O seara superba si tie,draga Mona. Pupici

      Ștergere
  2. Ia te uita! :) "Anvelopele" acestea delicioase le planuiam si eu pe maine dar m-a lovit nevoia de mirodenii aromate si am "virat" spre niste biscuiti fursecosi. Parca si simt mirosul covrigeilor tai :) Arata foarte bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deci pot sa le zic linistita anvelope in loc de covrigi:)) Parca as frana si eu la tine ptr cativa fursecosi:)

      Ștergere
  3. ce faini sunt! au gust de covrigi? :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Hahaha............auzi la ea ..."anvelope".
    Pup si o zi minunata sa ai!

    RăspundețiȘtergere
  5. Arata bine!chiar azi am gasit la un magazin polonez covrigi pe sfoara:)of course ca m-am aprovizionat!Acu musai sa-i prepar in casa :).O zi faina!

    RăspundețiȘtergere