07 august, 2012

Rosii deshidratate la soare - Sun dried tomatoes

For English version scroll down
Ar fi chiar pacat sa nu profitam de soarele puternic,dar sa folositi o tava metalica. O sa imi multumiti la iarna si o sa si economisiti ceva bani daca le faceti singuri.

Ingrediente:
rosii de gradina,de preferat cele lunguiete 

Mod de preparare:
Rosiile se spala,se lasa sa se usuce sau se sterg de apa.Se vor taia in patru si se vor aseza pe o tava de metal.Tava se aseaza la soare,eventual se poate aseza niste tifon deasupra.
Se tin 3-4 zile sau pana cand feliile de rosii s-au uscat. Depinde cat de groase au fost feliile. Din cand in cand se vor intoarce.Nu trebuie sa fie foarte uscate,mai degraba gumate. 
Se pot pastra in ulei de masline,de floarea soarelui,vegetal sau ca atare la congelator.Se folosesc la antipasto,salate,pizza,paine,feluri de mancare cu paste,etc.

Sun dried tomatoes
If sun shines up your alley take advantage of it. I have rays of sun the whole day long in my balcony,so it's only normal that I make this myself .
You need a few tomatoes,use the small and longer ones and quarter them. Place them on a metallic tray and leave in the sun to dry. They're ready in about 3-4 days. Turn every now and then and remove when they're gummy,not completely dry. 
Store in olive or vegetable oil or freeze and use in antipasto,pasta dishes,salads,pizza.

22 de comentarii:

  1. mie tare-mi plac rosiile uscate si am studiat teoria anul trecut dar n-am pus in practica, deocamdata ... cand am rosii ploua, cand e soare n-am rosii ... Dar acum mi s-au terminat rezervele de rosii uscate asa ca ar fi un bun moment sa-mi fac singura (parca vad ca vin ploile cand ma apuc :)) )

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. chiar imi bate soarele in balcon de dimineata pana seara si e pacat sa nu profit de el. tin pumnii sa-ti iasa si sa bata soarele:)

      Ștergere
  2. Crede-ma ca eu n -am mancat inca rosii uscate, dar sunt mai mult decat curioasa, o sa aplic reteta ta.

    RăspundețiȘtergere
  3. eu am incercat sa fac si s-au stricat. Spune-mi te rog cum faci sa nu se strice totusi, Fermenteaza foarte repede.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De asta folosesc rosii mai micute si le intorc des.De asta e bine si pe tava de metal,ca se incinge foarte tare. Eventual poti sa scoti semintele si partea zemoasa,probabil trebuia sa le scot si eu,dar s-au uscat si asa. Mai exista si varianta la cuptor,la foc foarte mic,cu usa intredeschisa si multe,multe ore.

      Ștergere
    2. Multumesc. Am incercat si la cuptor dar nu mi-au iesit, insa sambata vreau sa reiau procesul, chiar vreau sa invat sa le deshidratez. Pupici si spor la treaba :-*

      Ștergere
    3. cum au iesit? si cat le-ai tinut? poate asa reusim sa aflam cauza si solutia. ma bucur ca nu te dai batuta!

      Ștergere
  4. Astazi primesc rosii bio si voi pune cateva la uscat. Tare fain arata ale tale.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti inchipui ce o sa iasa cu rosiile bio!

      Ștergere
  5. eu din pacate nu le pot usca la soare caci soarele se muta de pe un balcon la ora 12, pe celalalt..iar eu nu sunt acasa sa le duc dincolo. Insa vreau sa le usuc in cuptor si sa le pun in ulei de masline :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La mine e soare toata ziua si e pacat sa nu profit de el:)

      Ștergere
  6. Anul trecut am facut si eu la cuptor.. dar am fost putin dezamagita.. Voi incerca si varianta la soare.

    RăspundețiȘtergere
  7. ador rosiile uscate si mi le fac la cuptor ;) insa la soare chiar nu am incercat! Te pup draga mea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu nu cred ca as avea rabdare sa le fac la cuptor,mai ales cand se fac singure la soare:)) pupici

      Ștergere
  8. Ce fain arata!
    Eu n-am avut timp de ele anu' asta:-(
    Poate la anul,ma voi organiza altfel si voi face si eu.
    Te pup fata draga.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dupa cum te stiu,sigur te mobilizezi si le faci anul acesta.Te pup si eu

      Ștergere
  9. si eu vreau sa fac zilele astea...dar in cuptor...soare n-am destul , nici loc si am si frica :P.....voiam aseara sa le bag in cuptro dar n-am mai apucat...zilele astea insa...ma pun pe treaba...
    si apoi le pun in borcan si pun numa ulei peste ele? trebe sterilizate sau ceva?
    le tin in frigi?
    pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La cuptor stiu ca dureaza multe ore,se lasa si toata noaptea la foc mic ,cu usa intredeschisa,dar eu nu prea ma risc la din astea:) Nu tin minte daca am sterilizat borcanul sau nu,probabil e mai bine sa da. Borcanul l-am tinut la frigider,dar cum a fost numai unul s-a dus repede,dar nu cred ca se rancezeste oricum.

      Ștergere