11 octombrie, 2012

Lahmacun

Daca ati sti voi de cand tot imi spun ca incerc reteta aceasta,dar nicicum nu reuseam. Sau probabil nu citisem  cum se prepara ( cu ocazia asta am aflat ca de fapt este si usoara). Singura problema este ca nu am putut sa o fac cu carne de miel,la noi se gaseste numai in preajma Pastelui.


De lahmacun mai auzisem de la sora mea,tare mi l-a mai laudat,asa ca imi tot statea in gand sa-l fac si eu. Si ma bucur atat de mult ca am incercat si eu si nu pot decat sa ma intreb oare de ce am asteptat atat de mult.

De data aceasta m-am inspirat de la Bucataria lui Radu. Se pare ca atunci cand se da la pachet,lahmacun se stropeste cu suc de lamaie proaspat stors,se presara cu patrunjel proaspat si se ruleaza ca un trabu. Asa-i zise Radu si asa am incercat si eu o bucata,eh,alta poveste!

Pentru aluat:
250 ml de apa calduta
25 gr de drojdie proaspata
1 lingurita de zahar
500 gr faina
1 lingurita de sare
Pentru deasupra:
250 gr carne tocata amestec
o ceapa
un ardei verde
un catel de usturoi
patrunjel
un ardei iute (optional)
chili pul biber Kotanyi
sare


 Intr-un bol, punem apa, drojdia si zaharul si il lasam deoparte 5 minute. Adaugam faina cernuta si framantam un aluat. La sfarstit, adaugam si sarea. Acoperim bolul cu un prosop de bucatarie umed si il lasam intr-un loc cald, pana isi dubleaza volumul. De obicei, folosesc cuptorul cu microunde, deoarece bolul este ferit de curent.
Dam prin robot ceapa,usturoiul si ardeiul. Amestecam cu carnea si patrunjelul tocat si adaugam sare dupa gust.
Intindem o foaie subtire,ca ptr pizza si punem jumatate din compozitie. Dam la cuptor si tinem cam 10-15 minute
Se serveste cu lamaie si patrunjel tocat.


Cu aceeasi ocazie am incercat si Salsa verde cu gogonele ,tot de la Radu,doar ca eu am facut varianta raw,am dat prin robot 2 gogonele,un sfert de ceapa,un catel de usturoi,coriandru proaspat,lamaie si sare.



13 comentarii:

  1. dar stii cum se pronunta??? lahmagiun ....c turcesc e gi....si mie ımı place,aici in turcia se serveste cu patranjel,varza rosie acra + zeama de la lemon...ps:turcii mananca foarte mult patrunjel....afyet olsun!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar nu stiam cum se pronunta,asa ca multumesc!Foarte bune si recomandarile,imi voi aminti de ele data viitoare,fiindca sigur o vom repeta.

      Ștergere
  2. Ce frumos arata !!!! As testa si eu o feliuta !! ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. Exotic cu ingrediente la indemana,cum imi place mie:)

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu stiu altfel, de la o turcoaica care mi-a trecut prin viata vreo 3 ani jumate. Nu stiu daca asa era traditional in zona ei, dar ea asa le facea invatata fiind de o bunica si o sa fac si eu zilele astea: 2 parti faina, o parte iaurt gras, scurs putin, si un praf sare. Se rupe aluat cat o nuca mai mare si se face o turta subtire care se coace in tigaie cu fund gros, neunsa, pe aragaz. Iar cand se umfla nitel se intoarce pe cealalta parte. Dupa aceea se umple cu diverse. Deci, nu coapta in cuptor cu ingredientele pe ea ca si pizza. Dar cum vremea s-a mai racit o sa incerc si varianta aceasta, Adina, ca mi-ai trezit curiozitatea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa am incercat eu sa fac pizza,adica pizza la tigaie si uite ca nu m-am gandit ca ar merge si lahmacun-ul facut asa. O incerc si eu pe asta,deja imi inchipui ce buna trebuie sa fie.

      Ștergere
  5. Bunica facea o chestie asemanatoare cand eram mai mititica si mergeam pe la ea in vacante. O bateam la cap ca vreau pizza, dar de, la tara, cam greu sa comanzi una! Sau sa faci rost de ingredientele corecte. Asa ca improviza cu ceva de genul! Nici nu stia bunica ce moderna era!

    RăspundețiȘtergere