09 octombrie, 2012

Pasta de ardei iute cu piper de Sichuan - Chili paste with Sichuan peppers

For English version scroll down

Dupa Eros Pista tot m-am gandit la amestecuri cu ardei iuti,am mai facut o combinatie cu ierburi (sper sa va o arat in curand),dar vroiam si o varianta asiatica si uite asa am experimentat in laboratorul meu,numit si bucatarie,pana am obtinut aceasta pasta. Am cautat pe google idei de amestecuri,dar nimic nu ma multumea,asa ca pe mixul asta pot sa-mi pun si antet,e ideea mea. De o mai vedeti pe undeva,fara nici o vaga aducere aminte a inspiratiei,o sa stiti pe unde au mai vazut-o. Stiu eu ce spun,am cititori atenti,care ma indruma spre unde au mai ajung unele din ideile mele. Nu cred ca v-am multumit inca in mod public,doar in privat,asa ca folosesc aceasta ocazie ca sa va multumesc si sa va spun ca apreciez mesajele voastre. Faptul ca voi imi recunoasteti ideile si pe alte bloguri,imi arata ca sunteti constanti si la curent cu experimentele mele.


Dar sa ne intoarcem inapoi la reteta,care se poate face si cu ulei normal ,dar si cu ulei chili,pe care l-am folosit ptr ca iutele este esential in mancarea mea si pentru ca l-am avut in frigider.
Mai intai sa va arat cum am facut uleiul de ardei iute: 

Ingrediente: 
200 ml ulei de floarea soarelui 
10 ardei iuti uscati 

Se pune uleiul intr-o craticioara si se adauga ardeii iuti,care se vor zdrobi in prealabil. 
Se pune craticioara pe foc si se tine pana se ifierbanta uleiul. 
Se lasa deoparte pana se raceste apoi se toarna intr-o sticla. Se arunca resturile de ardei iute si se adauga un ardei uscat si gaurit in sticla. 


Si acum iata reteta de mix,nu este deloc greu de preparat,eventual sa purtati manusi de unica folosinta. 

Ingrediente: 
10 ardei iuti uscati 
1 lingura de piper de Sichuan 
1-2 cm de ghimbir proaspat 
1 capatana de usturoi 
50 ml chili oil 



Ghimbirul se rade,iar usturoiul se curata de coaja.
Ardeii iuti se rup in bucati.
Punem ardeii,piperul de Sichuan,usturoiul si ghimbirul in mojar si maruntim totul.
Adaugam uleiul si amestecam bine,apoi turnam compozitia intr-un borcan sterilizat care se inchide etans.
Se pune la frigider (il tin acolo din cauza usturoiului care poate cauza botulism in contact cu uleiul) si se foloseste la stir fry si la alte mancaruri asiatice.


Chili Paste with Sichuan Peppers

I came up with this mix,after trying the Hungarian version. I can't tell you what amazing aroma has,after sitting in the fridge for about a week. Use chili oil if you want the extra hotness,but works fine with regular oil ,too.

Ingredients:
10 dried chili peppers
1 T Sichuan peppers
1-2 cm grated ginger
1 garlic head
50 ml chili oil

Grind all the spices.
Mix with the oil and put the mix in a sterilised jar.
Refrigerate and use in Chinese dishes.


8 comentarii:

  1. Ador pasta ta!!! sunt mare consumator iute :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Oooohhhh Doamne, iar ma ispitesti cu aceasta pasta super hot! :D
    Eu am facut saptamana trecuta (ptr prima data)dulceata de ardei iute si imi place fff mult, cred ca va ma trebui sa fac o portie :P
    Apropo, ai facut vreodata dulceata de ceapa rosie?
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tu iar ma pui pe incercat retete:)) Tot aveam eu de gand sa incerc dulceata de ceapa. Cea de ardei iute cum o faci? Te pup

      Ștergere