27 septembrie 2012

Esenta de vanilie si zahar vanilat

Pin It Sa ma joc putin cu batoanele de vanilie era de tare mult pe lista mea,dar din lipsa de timp (desi nimic nu dureaza mai putin ca ce va arat eu azi) introduceam batonul in recipientul cu zahar si astfel il aveam gata aromat. Dar dupa ce am facut experimentele astea,mi-am dat seama ca aveam doar asa,un iz de vanilie,iar acum am the REAL deal!

Pentru zaharul vanilat ,am desfacut batonul si cu varful cutitului am scos bobitele pe care le-am amestecat cu zaharul pe care il macinasem putin in prealabil. Se poate adauga si zaharului pudra sau tos.

Pentru esenta de vanilie,am adaugat batoanele in recipient si am turnat niste vodca peste,dar se poate si alcool. In doua zile,esenta avea deja culoarea din imaginea de mai jos.


O alta varianta,este sa rupeti batonul in bucati si sa-l macinati impreuna cu zaharul,apoi sa-l treceti prin sita.
Voi va faceti singuri zaharul si esenta sau le cumparati din comert? Incercati si veti observa diferenta.

Fiindca in curand incepe sezonul de copt paine,checuri,muffins si fursecuri,le vom folosi la maxim.

25 septembrie 2012

Salata de vinete coreana - Korean eggplant salad

Pin It For English version scroll down

Desi nu planuiam sa postez inca o reteta coreana,nu am putut trece peste asta,parca ma frigeau varfurile degetelor si a trebuit sa o scriu repede,sa nu cumva sa uit cantitatile. Si tare vroiam sa impartasesc cu voi varianta asta,care se va repeta de tare multe ori in aceasta iarna.

Nu este o reteta traditionala coreana,nici nu stiu daca a mai incercat cineva aceasta varianta, dar pe cand ma gandeam cum as putea combina bucataria noastra cu a lor,direct la salata de vinete m-a dus gandul. Nu cred sa fie roman care nu iubeste salata asta si care sa nu-i duca dorul cand e plecat departe de casa.

Ingrediente:
o vanata
o lingura gochugaru
o lingurita gochujang
un sfert de lingurita de ulei de susan
sare,dupa gust

Mod de preparare:
Se coace vanata,exact cum o coacem si pentru salata de vinete romaneasca. Se curata de coaja si se toaca marunt. Am folosit robotul pentru o consistenta mai cremoasa.
Se adauga restul ingredientelor si se amesteca bine. Cantitatea poate sa difere dupa gustul fiecaruia.
Nu prea sunt sigura cu ce se serveste, am servit-o ca si aperitiv,asa ca atare.



Korean Eggplant Salad

Made up a little fusion between the Romanian and the Korean kitchen. How cool is that? And not weird at all. I saw so many combination for the roasted eggplant,but not this version yet. Be brave and try it out,it's great!

Ingredients:
one roasted eggplant
one T gochugaru
one t gochujang
1/4 t sesame oil
korean salt,to taste

Chop the eggplant in a chopper until creamy and mix with all the ingredients. The quantity can be different,make it according to your taste.
I served it as an appetizer.



24 septembrie 2012

Retete coreene: Kimchi din varza Napa (chinezeasca) - Mak Kimchi

Pin It
Dupa cum v-am promis,continua retetele coreene si o incursiune in aceasta bucatarie nu se poate fara kimchi. Cred ca cei ce urmaresc serialele coreene,au auzit deja de acest simbol al bucatariei coreene. Va las sa cautati pe google beneficiile si va spun doar ca este in top 5 al celor mai sanatoase alimente.

Vin azi cu o reteta rapida si usor de executat ,care se poate consuma in aceeasi zi in care ati preparat-o,nu trebuie sa asteptati zile pana e gata. Fiindca voi face kimchi destul de des,voi mai reveni si cu alte variante. Am omis faina de orez,fiindca nu am avut,dar tocmai am aflat ca se poate folosi si orez fiert la pasta.Deci,fiti pe faza ca seria de kimchi va continua.

Kimchi-ul acesta este diferit prin faptul ca varza Napa se taie in bucati "bite size",deci numai bune de mancat:D

Se poate servi de indata sau se poate lasa in frigider,intr-un container

Ingrediente:
o varza chinezeasca Napa
o ceapa
4 bucati de ceapa verde
1/4 cup de sare grunjoasa
10 catei de usturoi,pisat
1 cm de ghimbir,dat pe razatoare
1/2 cup de gochugaru
1 lingura de zahar
1 lingurita de fish sauce (doar atat am mai avut,dar se poate si mai mult)


Mod de preparare
Varza Napa se taie in patru,apoi in bucati de cca 2 cm. Sarea se dizolva in apa si introducem bucatile de varza taiate,unde le lasam pana se inmoaie,de obicei dureaza mai putin de o ora.
Pregatim pasta pentru kimchi din usturoiul pisat,ghimbirul ras,fulgii de ardei iute gochugaru,zaharul si fish sauce-ul.
Clatim bucatile de varza,le scurgem de apa si le amestecam cu pasta pentru kimchi. Adaugam si ceapa taiata felii subtiri si ceapa verde taiata rondele si amestecam bine.
Se introduc intr-un recipient care se inchide etans.Se poate consuma in aceeasi zi sau se poate lasa la temperatura camerei o zi,ca sa fermenteze,apoi se pastreza in frigider.





19 septembrie 2012

Carne tocata in stil korean

Pin It Ma tin de cuvant si saptamana asta o transformam in saptamana coreeana,sper doar sa am spor la scris.
Astazi va invit la o mancare rapida,nu glumesc cand spun ca dureaza o jumatare de ora ,cap-coada. Veti mai intalni retete de acest gen,ingredientele folosite sunt baza retetelor coreene.

Ingrediente:
250 gr carne tocata amestec
1 ceapa
1-2 fire de ceapa verde
2 linguri sos de soia
1 lingurita ulei de susan
1-2 catei de usturoi
putin ghimbir proaspat ras
1 lingurita miere (optional)
1 lingurita gochujang (cel putin sau dupa gust)
1 lingurita gochugaru

Mod de preparare:
Ceapa se taie in jumatate si se feliaza subtire. Taiem si ceapa verde in rondele si le adaugam intr-un bol,peste care punem carnea tocata,sosul de soia,usturoiul tocat,ghimbirul,mierea si uleiul de susan. Se lucreaza compozitia si se lasa deoparte. Eu am lasat-o doar cat am pregatit orezul,dar se poate si mai indelungat.
Se infierbanta o tigaie,adaugam putin ulei,apoi punem compozitia si amestecam din cand in cand. Daca nu este tocata foarte marunt,mai puteti adauga apa.
Cand este gata,adaugam gochujang si gochugaru si amestecam bine. Data viitoare,as mai presara niste ceapa verde tocata inainte de a servi.
Se serveste cu orez alb simplu.



09 septembrie 2012

Blogul de duminica - Sunday's Blog

Pin It For English version scroll down

Desi sunt in blogosfera de vreo doua luni,desi sunt ale mele,n-am putut sa le recomand pana nu le-am analizat bine si am vazut ca ceea ce fac o fac cu pasiune si cu drag. Nu neaparat pasiune pentru gatit,caci telul meu nu este sa scot din ele chefs adevarati,dar ce este mai placut cand poti sa petreci timp special impreuna cu copiii tai si cu acest scop sa ii si inveti ceva folositor in viata. Nu trebuie sa le intreb daca vor sa vina in bucatarie, oferta vine din partea lor,ele sunt cele care intreaba "Azi ce pregatim?". Nu sunt genul de mamica ce nu permite copiilor sa intre in bucatarie, dimpotriva eu ma bucur sa vina sa puna mana pe ustensile, sa simta legumele in mana,sa incerce diferite ingrediente si sa-si dea cu parerea.

Pana nu ma intind prea mult,desi cred ca ati ghicit despre cine este vorba,astazi va recomand un blog tanar si la propriu si la figurat,un blog pe care deocamdata il scriu eu,dar un blog care reflecta generatia de astazi,depinde de noi cata libertate le oferim. Deci ,cu mare drag, va invit sa cititi ce au mai facut maruntelele mele,adica The Mini Chefs.

Ele nu invata neaparat sa gateasca, luam totul ca pe o joaca ,dupa cum ati vazut si din filmulete si pe langa faptul ca ne familiarizam cu ustensilele si combinatiile culinare,mai invatam si putina matematica, aflam de ce simtul tactil este important,invatam sa lucram in echipa,degustam si mai ales ne simtim bine!


I might have posted a movie now and then on facebook,thinking of it I don't even think I introduced them to you. Some of you know them as little's littles,though they've grown a little bit,just enough so they can invade the kitchen. It has become their favorite playground,if could have animals in it,would be the dream place .

Glad and proud at the same time to recommand you my littles' blog The Mini Chefs, even though it's in Romanian,you can still enjoy the videos .
Enjoy the rest of the day and have fun as much as we do!



07 septembrie 2012

Eros Pista - Hungarian Chili Paste

Pin It For English version scroll down

Am gasit in piata niste ardei iuti rosii,dar iuti rau si uite asa mi-a trecut mie prin gand ca ar merge sa fac niste pasta de ardei iute cum se gaseste pe la noi. Am cautat reteta pe siteurile unguresti,doar Pista n-avea cum sa fie roman si uite asa am ramas gura casca la citirea retetei. Eram convinsa ca e ceva mai complex,asa ca am ramas tare surprinsa de simplitatea retetei. Prelucrarea pozelor a durat mai mult decat prepararea.

De luat aminte: SE LUCREAZA CU MANUSI,nu duceti mana la ochi si stati in apropierea unui geam deschis. Sa nu spuneti ca nu v-am zis!

Ingrediente:
250 gr ardei iuti (dar iuti sa fie) rosii
1 lingura de sare grunjoasa

Mod de preparare:
Se spala ardeii si se taie codita. Ardeii iuti se vor taia in bucati,cu tot cu seminte si se introduc in tocator (chopper),impreuna cu sarea si se mixeaza pana se obtine o pasta.
Borcanul se spala bine cu detergent si se sterilizeaza,eu am folosit cuptorul cu microunde. Se introduce pasta in borcan si se pastreaza in loc racoros. Dupa deschidere,borcanul se pastreaza in frigider.


Hungarian Chili Paste

Eros Pista is a chili paste we use quite often around here and searching for the recipe I was quite surprised by its simplicity.I was used that I had to boil the sauce,but this version is much easier.
Work with gloves,stay away from the eyes and work near an open window.

Ingredients:
250 red chili peppers (the hotter the better)
1 T salt (for canning)

Wash the chili peppers and cut them up,with seeds as well.
Chop them in the food chopper with the salt and pour the sauce in a sterilised jar.
Store in a cool place and refrigerate after opening.


06 septembrie 2012

Chisalita

Pin It Anul trecut am dat peste o reteta tare interesanta la Sidy si bineinteles ca am pus-o in aplicare. Se serveste cu friptura de porc in Ardeal,dar am inteles ca in alte zone ale tarii se pune si pe paine.

Ingrediente:
1 kg de prune

Mod de preparare:
Se scot samburii din prune. Se dau prunele prin robot si se dau la fiert. Daca nu sunt destul de zemoase, se adauga putina apa. Se tina pe foc cam o ora, o ora si jumatate sau pana s-a ingrosat pasta.
Se amesteca des, ca sa nu se lipeasca de fundul cratitei. Se pune pasta obtinuta in borcane sterilizate si fierbinti si se da la dunst, 10-15 minute din momentul in care a inceput sa fiarba. Se acopera cu o patura si se lasa sa se raceasca.


02 septembrie 2012

Blogul de duminica - Sunday's Blog

Pin It For English version scroll down

Rubrica aceasta a inceput cu denumirea de "Blogul de duminica",dar in ultima vreme nu prea am citit din blogosfera. Am intrat pe retetele pe care le-am vazut pe facebook. Dar sa dau click pe lista de bloguri nu am mai facut-o cam de mult.

Dar asta nu inseamna ca nu citesc,de fapt citesc chiar mai mult decat inainte. Asta fiindca am descoperit Kindle, o librarie virtuala pe care o poti explora si unde nu ai nevoie de un buget foarte mare ca sa citesti,zilnic sunt carti care pot fi downloadate gratis. Cartile sunt in limba engleza si veti vedea multitudinea din care puteti alege. Cei care imi urmariti pagina de facebook,sigur ati vazut recomandarile mele pe care le tot postez.

Deocamdata si eu citesc pe pc,nu este nevoie de un Kindle ca sa va puteti bucura de carti,downloadati doar aplicatia necesara si puteti incepe sa cititi. Si maruntelele mele se bucura de cartile de acolo.
O duminica frumoasa si spor la citit.



Since I haven't been able to read blogs lately,my recommandations might look different than my older postings. This one you might even use it already,if not I hope you'll take advantage of it.I'm talking about Kindle and the great choice of books available. Daily,free books are featured and the reading can be done on the pc,not necesarry to own a kindle. Works great with a tablet (can't wait to get mine). My littles' evening stories are the kindle version as well.

Enjoy the rest of the day and the book you're reading.