26 octombrie, 2013

Ciulama cu ciuperci de padure

Ziua in care eu gatesc ceva traditional merita sa fie declarata o zi speciala si cum tema de astazi este ciulamaua,apoi merita sa aiba ziua ei :) Ziua de astazi sa o treceti in calendar,26 octombrie - Ziua (Inter)nationala a Ciulamalei. Si nu orice fel de ciulama,musai sa fie cu ciuperci. Dar de ce inter(nationala)? Pai,nu doar noi o avem si cum eu am tras cu ochiul la rusi si la polonezi,am ales sa fac reteta asta fara faina. Si mai erau altele unde aparea vinul alb la ingrediente,si aia imi suna tare bine.

Recunosc ca asta e prima oara ca fac ciulama si desi poate vi se pare o reteta banala,eu cred ca merita atentie din partea noastra. Sa mai luam o mica pauza de la retete sofisticate si mai altfel (note to myself) si sa apreciem si lucrurile "marunte". Pentru ca nu toti cititorii de bloguri se vor si inspira neaparat,se vor uita,dar tot ceva simplu vor gati. In aceasta vacanta am fost cam surprinsa sa aud atata lume zicand ca nu mai stiu ce sa gateasca. Poate am uitat noi sa ne uitam si la mancarurile simple? Oare suntem asa de plini de noi ca din tiramisu,mascarpone si altele nu ne mai scoti? No,ia sa facem bine si sa apreciem si ciulamaua...printre altele :)

Ca sa vedeti ca ziua de astazi chiar este dedicata acestui fel de mancare,mergeti sa va clatiti ochii si gusturile cu o ciulama de la fiecare blogger care a considerat ca ciulamaua noastra merita atentie speciala: Pasiune si culoareRetetele mele dragiBucataresele VeselePrajituri Torturi DeaRetete fel de fel Caietul cu reteteCuina BanateanaSaffron and DatesBucataria EleneiRetetele PanseluteiLili GospodiniBucataria lui RaduBoabe de cafeaTara bucatelorBucate aromate si Aphextwinz.

Traiasca ciulamaua!



Ingrediente:
250 gr de ciuperci de padure,fierte
o ceapa,mijlocie
3 - 4 linguri de smantana
1/4 lingurita de usturoi granulat Kotanyi
1/2 lingurita de marar uscat Kotanyi
sare si piper negru proaspat macinat
patrunjel proaspat


Mod de preparare:
Ceapa se curata si se taie cubulete.
Ciupercile mai mari le taiem in bucati.
Punem o tigaie pe foc si cand s-a infierbantat punem o lingura de ulei. Adaugam ceapa si o calim la foc mic.
Adaugam ciupercile,le calim cam cinci minute,apoi adaugam usturoiul granulat si mararul.
Amestecam,apoi punem smantana,pe care o amestecam in prealabil intr-un bol.
Lasam sa se incalzeasca si smantana,dar focul sa fie mic. Adaugam patrunjelul tocat si servim cu o mamaliguta.

26 de comentarii:

  1. Buna ciulamaua mai ales cu ciuperci de padure!! happy Ciulama's day :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna si adevarata! Maine sa postam o ciulama cu... altceva, zic, asta numai ca sa avem ceva publicat in fiecare zi :P.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai daca m-am pornit cu ciulamalele o sa incerc si alte combinatii :)

      Ștergere
  3. O bunatate este ciulamaua cu ciuperci de padure..Pup!

    RăspundețiȘtergere
  4. M-ai dat gata, mai ales ca eu cu ciupercile de padure avem o relatie lunga de iubire!

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu stiu ce poate fi mai bun decat ciupercile de padure ! Pupu-te ciulamatos!

    RăspundețiȘtergere
  6. No, eu n-am avut de pădure, am avut numa' de supermarket, dar tot surori de ciulama se cheama ca suntem! :))
    Happy ciulama's day!

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna ciulamaua! Nici eu n-o fac prea des, ca nu-mi place prea mult sosul cu faina. O sa incerc reteta ta.

    RăspundețiȘtergere
  8. Ciulamaua asta cu ciuperci de padure e super-gustul e foarte pronuntat. Parca simt gustul daca inchid ochii!

    RăspundețiȘtergere
  9. Ciulamaua la putere;)Era o reclama parca cu puterea ursului, eu azi zic:Ciulamaua puterea blogerilor;)

    RăspundețiȘtergere
  10. Tare buna ciulamaua ta n-as lasa farfuria din mana nici macar pentru a mea :D

    RăspundețiȘtergere
  11. Ciulamaua cu ciuperci e preferata mea,arata grozav,parca as mai manca o portie ! :)

    RăspundețiȘtergere