18 martie, 2014

Cum se face kimchi - reteta pas cu pas

Am vazut ca bucataria coreana are din ce in ce mai multi adepti si tare ma bucura asta. Deocamdata,unii doar dau like la pozele de pe pagina de facebook,unii comenteaza si spun ca ar incerca retetele sau chiar le-au  incercat. Si m-am gandit ca poate ar incerca si altii,dar nu prea stiu cum si cu ce sa inceapa. Mie imi e usor sa ma uit pe retetele de pe site-urile straine,le-am incercat deja si stiu la ce sa ma astept,dar pentru cineva care e pasionat de aceasta tara si a vazut mancarurile lor doar din serialele tv, poate nu la fel sta situatia. 
De aceea m-am gandit ca unele retete de baza ar trebui sa aibe poze pas cu pas,din timpul prepararii. Poate o incursiune intr-o bucatarie total diferita de a noastra,este mai usor realizata vizual.
Si de aceea incep cu o reteta de baza din bucataria coreana si anume cea de kimchi. Chiar tineam sa va arat ce usor se prepara.
M-am inspirat de aici,de fapt dupa ce m-am uitat pe reteta mi-a venit ideea sa postez si eu poze pas cu pas.


La aceasta reteta am folosit fulgi de ardei iute gochugaru si sos de peste de pe koreanfood.ro, asa ca este o reteta autentica si garantata. Despre kimchi gasiti mai mult pe google,eu va mai spun doar ca este in top-ul 5 al celor mai sanatoase mancaruri. Si asta datorita procesului de fermentare. Dar sa trecem mai departe la reteta.


Ingrediente:
1 varza chinezeasca de marime mijlocie
1/4 cana de sare grunjoasa
o jumatate de ridiche alba
un morcov mare
4 cepe verzi
2-3 linguri de sos de peste
1/4 cana de gochugaru (fulgi de ardei iute )
4 catei de usturoi pisati
1 cm de ghimbir ,dat pe razatoare
1/2 lingurita de zahar


Mod de preparare:

Taiem varza chinezeasca in doua,apoi in patru si apoi in bucati de aproximativ 3-4 cm.
Le punem intr-un bol ,adaugam sarea si amestecam bine cu mainile.
Lasam deoparte peste noapte.
Se poate lasa si in apa,dar mie imi place sa fie mai crocanta.


A doua zi,clatim bine varza si o lasam sa se scurga de apa.


Acestea sunt gochugaru (fulgii de ardei iute) din Coreea si sosul de peste. Ambele produse se gasesc pe koreanfood.ro


Intr-un bol amestecam gochugaru,sosul de peste,usturoiul,ghimbirul ras si zaharul. Amestecam bine.


Taiem morcovul si ridichea alba in betigase de 3-4 cm. Taiem marunt ceapa verde si o punem in bol.


Adaugam si bucatile  de varza scurse de apa si amestecam bine cu mainile.


Punem totul intr-un recipient  care se inchide etans si lasam sa stea in camara sau intr-un loc racoros si intunecat 24 de ore.


Punem recipientul in frigider si mai lasam sa stea inca 48 de ore. Asta e partea cea mai grea,pentru ca ne vom regasi des in fata frigiderului,tot gustand din kimchi.
E de preferat sa stea la fermentat o saptamana pentru a obtine cel mai bun kimchi.
Se pastreaza in frigider pana la o luna,dar nu prea cred ca va tine atat de mult.
Se foloseste ca atare,ca acompaniament la felurile de mancare coreene,la supe,tocanite,mandu ,precum si la multe altele.



16 comentarii:

  1. Am luat ridiche, trebe sa fac fulgii si sa iau varza si sa trec la actiune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai este si varianta cu ridiche,ea se poate consuma deindata :)

      Ștergere
  2. Foarte interesanta si de facut reteta. Unde se poate gasi varza chinezeasca in Bucuresti?

    Multumesc,

    Mihai

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In orice supermarket! Pana si Mega Image are, dar eu iau de la Lidl care are preturi mai bune. In afara de faptul cand iau din Dragonul Rosu. Aceea e mai verde si mai ieftina.

      Ștergere
    2. Desi nu sunt din Bucuresti,eu mereu gasesc la Lidl si Kaufland.

      Ștergere
  3. Ma intereseaza toate variantele. Mai ales cele cu ridichi.
    Si, daca se poate, variante adaptabile la produse cultivate in Romania.
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte buna reteta, vreau sa fac si eu dar nu sunt lamurita cum fermenteaza daca e la frigider?!

    RăspundețiȘtergere
  5. Răspunsuri
    1. Koreanfood.ro ...Citeste articolul !!!!... fraiere...!

      Ștergere
  6. Din cate am citit pickled shrimps, sau pasta de creveti ar fi esentiala kimchi-ului

    RăspundețiȘtergere
  7. Poate trebuiau puse poze cu legumele.Eu nu am nevoie ,dar multa lume nu stie cum arata varza chinezeasca..si cred ca multi nu stiu nici de ridichea alba pe care eu amvazut-o numai la Kaufland..si nu au tot timpul.
    Mi-a placut f.mult articolul.Sigur o sa incerc si eu .Multumesc pt reteta...

    RăspundețiȘtergere
  8. Poate trebuiau puse poze cu legumele.Eu nu am nevoie ,dar multa lume nu stie cum arata varza chinezeasca..si cred ca multi nu stiu nici de ridichea alba pe care eu amvazut-o numai la Kaufland..si nu au tot timpul.
    Mi-a placut f.mult articolul.Sigur o sa incerc si eu .Multumesc pt reteta...

    RăspundețiȘtergere